„3R Recycle-Reuse-Reduce” nulla emissziós pirolízis-technológia

„3R Recycle-Reuse-Reduce” nulla emissziós pirolízis-technológia az élelmiszer-minőségű állati csontból történő foszfor kinyerése és Bio-Foszfát termékek előállítása céljából.

A 3R (újrahasznosítása-újrafelhasználása –csökkentés) egy kulcsfontosságú nulla kibocsátású pirolízis és a foszfor-újrahasznosítási technológia, amely segítségével élelmiszer minőségű állati csontörleményből integrált hő- és biotechnológiai újrahasznosítási eszközökkel nagy hozzáadott értékű visszanyert újrahasznosított foszfor-teremésnövelő anyagot lehet előállítani. A Bio-Foszfát termékek élelmiszer-minőségű állati csont granulátumból kerülnek előállításra, elsősorban szarvasmarha csontokból, amely alapanyagokat előzetesen már 133 ° C hőmérsékleten 20 percig, 3 bar nyomáson előkezelték.

A kiindulási anyagként használt magas foszfor-tartalmú állati csont granulátum, alacsony értékű melléktermékek. A 3R eljárás során a csont-granulátumot 850 Celsius fok anyag maghőmérsékleten kerül feldolgozásra, amely jóval magasabb hőmérsékletet jelent, mint amit szokványos bioszén előállítás során alkalmaznak. Ez a magas hőmérséklet a jó minőségű termék előállítása szempontjából feltétlenül szükséges. A pirolízis (reduktív hőkezelés) során az összes illékony és fehérje alapú vegyületek eltávolításra kerülnek az ásványi mátrixból. Ennek eredményeként egy erősen makro-porózus hidroxi-apatitot (70–76%), CaCO3-ot (7–13%) és szenet (8–11%) tartalmazó anyag keletkezik. Az előállított termékek kiváló minőségű és biztonságos Bio-Foszfát, valamint különböző formulázott BIO-NPK-C, biogazdálkodás és alacsony terhelésű gazdálkodásban használhatóak valamint környezetvédelmi célra adszorbensként alkamazhatóak.

A 3R pirolízis ejárás során gazdaságosan koncentrált foszfor visszanyerés történik az élelmiszerminőségű állati csontokból. Ezáltal olyan alternatív P-tápanyagforrást lehet elegendő mennyiségben előállítani, amely hasonló agronómiai hatékonysággal rendelkezik, mint a bányászott P-kőzet és a kemo-szintetikusan feldolgozott P-műtrágyák. A 3R technológia nem eredményez emissziót és minden anyag áram teljes mértékben újrahasznosítára kerül. A 3R technológia nulla kibocsátású / szennyező anyag mentes megoldás, ahol minden anyagáram újrahasznosításra és újra felhasználásra kerül (biztonságos és értékes termékekké alakítjuk át). A 3R eljárás nem okoz káros anyag kibocsátást (beleértve az üvegházhatást okozó gázokat), és az előállításra kerülő termék használata biztonságos. Autermikus, vagyis energia szempontjából önfenntartó. A pirolízis során keletkező bioolajat (amely a technológia mellékterméke) a nővény termesztéshez szükséges hő és energia ellátás biztosítására használható fel. Az esetleges többlet energia értékesíthető így további bevételi forrást teremt az üzem tulajdonosa számára.

A technológia versenyképessége és előnyei: 

  • Magas anyag maghőmérsékleten (850 ° C) történő reduktív hőkezelés speciális kezelési körülmények között, ami egyedülálló felület- és anyagösszetétellel bíró végtermékekket eredményez.  
  • Mono anyagáram: A 3R az állati csontörlemény magas hozzáadott értékű és gazdaságos újrahasznosítására sepcializálódott.
  • Energia felhasználás: autotermikus folyamat, többlet zöld energiát termel. 
  • Nulla  kibocsájtású  környezetei  és  klimatikus  hatás:  Minden halmazállapotú  keletkező  anyagáram újrahasznosításra  kerül  vagy biztonságos és hasznos termékké lesz alakítva.  
  • Hozzáadott értékű innovatív műszaki tartalom: A 3R technológia egy IP-védett  eredeti  találmány,  komplex  eredeti ipari  formatervezés  és megoldás  minden  elemében,  forradalmi  innovatív  mérnöki megoldásokkal,  amelyeket kifejezetten  állati  csontok  feldolgozására koncentrált foszfor visszanyerésére lett tervezve. 
Attachment Size
3r_fact_sheet_hu.pdf 447.91 KB